לצלם את היופי שבקהילה – מה זה בדיוק צילום אדריכלי של מתנ"סים?

צילום אדריכלי הוא סוג של אומנות. למעשה, זו אמנות שמתמקדת ברצון ללכוד את הקסם הייחודי של מבנים, חללים, ועיצובים שונים. אחד התחומים המרתקים ביותר בעולם הצילום האדריכלי הוא התחום של צילומי מתנ"סים – מבני ציבור שמרכזים בתוכם חיי קהילה פעילים. במסגרת עבודות צילום כאלה למעשה מדובר על תהליך שלם של צילום. תהליך הצילום משלב בין צילום חוץ לצילום פנים, ודורש תשומת לב לפרטים הקטנים ביותר שמדגישים את האופי הייחודי של כל מתנ"ס. לכן ברור מדוע כאשר רוצים לצלם מתנ"ס, יש לפנות אל צלם אדריכלות מקצועי. אומנם זה נכון שלכל אחד מאיתנו יש מצלמה בטלפון הנייד, אך בפועל, זה לא מספיק. לכן, אם המטרה היא תוצאה יפה ומרשימה, יש לפנות כמובן להזמנת שירותי צילום אדריכלי מקצועיים.

צילום אדריכלי של מתנ"סים

צלם אדריכלות והיכולת שלו להעביר בתמונה אינספור מסרים

אם תהיתם מדוע צילום מבנים כמו מתנ"ס זה לא משהו שכדאי לעשות ככה סתם, חשוב שתבינו: צילום מבני ציבור זו עבודה מקצועית שדורשת כישרון וידע. למעשה, צלם אדריכלות ועיצוב פנים מקצועי יודע להדגיש את האלמנטים העיצוביים של מבנה חיצוני, כמו גם את האווירה הפנימית שבו. כאשר מדובר בצילום מבני ציבור כמו מתנ"סים, יש לשים דגש מיוחד על האופן שבו המבנה משתלב עם הסביבה שלו. צלם ארכיטקטורה מוכשר יכול להדגיש את תפקידי המבנה. למשל, אם מדובר על מתנ"ס, מהות המבנה היא חברתית. לכן, כבר בעזרת התמונות יצליח הצלם להעביר את המסר ואת האווירה שיש במקום כמרכז חברתי. במקרים אחרים המסר שיועבר הוא תרבותי או חינוכי, והכול בהתאם לסוג המבנה ולסוג הפעילות שמתקיימת בתוכו.

איך מצלמים מתנ"סים מבחוץ?

מעבר לכך שהמטרה היא לצלם את המתנ"ס מבפנים ולהעביר את האווירה שיש בו, כמובן שיש לשלב גם עיצוב חוץ בכל החגיגה. במקרה של צילום חוץ של מתנ"סים, הדגש הוא על העיצוב החזותי של המבנה. בתמונות כאלה אנחנו נראה התייחסות לקווים האדריכליים, לחומרים השונים שמהם המבנה עשוי וגם לתאורה הטבעית שמשתנה לאורך שעות היום. ניתן לראות שצילום מבנים מקצועי מדגיש את היופי והייחודית של כל מתנ"ס. זה נכון בין אם מדובר בבנייה מודרנית עם קווים נקיים ובין אם מדובר על מבנה מסורתי שמשדר תחושת נוסטלגיה.

מתנ"ס עם אווירה ייחודית

חלק משמעותי ובלתי נפרד מעבודתו של צלם אדריכלות מנוסה, הוא כמובן לתעד את החללים הפנימיים של המתנ"ס. כאן כבר מדובר לא רק על צילום חזותי, שכן המטרה היא להעביר סיפור בעזרת הצילומים. צילום אדריכלי כזה, שכולל גם את פנים המתנ"ס, מספר סיפור על האנשים שמגיעים אליו ומשתמשים בחלל ועל כל הפעילויות שמתרחשות בו. בעזרת צילום פנים של חללי המתנ"ס אנחנו יכולים למעשה להדגיש את התפקיד הרב-גוני של החדרים השונים. למשל:

  • חדרים שמשמשים לכיתות לימוד
  • אולמות ספורט
  • חדרי ישיבות
  • אולמות אירועים ועוד

כדי ליצור תמונות שבאמת מעבירות את המסר הרצוי, יש צורך במקצועיות חסרת פשרות. לכן צילום אדריכלי כזה צריך לכלול תאורה מתאימה, בחירה נכונה של זוויות צילום ותשומת לב לפרטים הקטנים ביותר. צלם ארכיטקטורה שעושה עבודות כאלה צריך להתייחס לאינספור פרמטרים כדי להגיע לתוצאה מרשימה. למשל: לצרכים המיוחדים של כל חלל, לגודל, לשימוש שנעשה בו ועוד.

צילום פנים אודיטוריום

הייחודיות והמקצועיות של צילום מבני ציבור

צילום מבני ציבור כמו מתנ"סים דורש גישה ייחודית ושונה מכל פרויקט אחר של צילום. בניגוד למבנים פרטיים או מסחריים, למתנ"סים יש תפקיד חברתי-קהילתי מובהק. לכן, צלם ארכיטקטורה שמצלם מתנ"סים צריך להראות בתמונות לא רק את המבנה עצמו, אלא גם את הקשרים האנושיים והחברתיים שמתקיימים בו. צלם מבני צילום לא יתייחס רק לאסתטיקה של המבנה. בפועל, בתמונות שלו הוא ירצה גם לשקף את השימושיות של המבנה. למשל: כיסאות נוחים, מרחבים פתוחים בחדרי הפעילות ועוד הרבה מעבר לכך. המטרה של מתנ"ס היא לשרת את הקהילה וזה בדיוק מה שצריך לעבור דרך התמונות של הצלם.

צילום פנים של בריכת שחייה במתנ"ס

צילום אדריכלי זו עבודה למקצוענים

צילום אדריכלי מוצלח של מתנ"ס, כפי שראינו, דורש ידע מעמיק והרבה מאוד ניסיון. יש צורך לדעת מה לצלם ואיך לעשות זאת. לכן ברור מדוע רצוי לפנות אל צלם שמביא איתו ידע נרחב, כי כך ניתן יהיה להדגיש את כל האלמנטים הרצויים במתנ"ס.

צלם אדריכלות

צילום אדריכלות חוץ צילום חדר ישיבות במתנ"ס צילום פנים של אולם ספורט

 

צילום מתנ"ס – סוגיות טכניות

יש המון סוגיות טכניות שאני צריך לקבל עליהן החלטות כצלם אדריכלות. הסוגיות הטכניות תקפות לגבי צילום חוץ של מתנ"ס וגם לפנים, כיוון שבחללים שונים במתנ"ס יש הרבה חללים שונים שאליהם באים אנשים במהלך היום, כמו הלובי של מתנ"ס, הבכירה, חדר כושר וכו'.

הסוגיות מגוונת, אחת מהן קשורה לאנשים. בצילום אדריכלות מאוד נהוגה טכניקה של צילום אדריכלות חוץ עם אנשים בתנועה. יש צלמי אדריכלות שינסו לתפוס את הרגע של תנועה בצורה חדה. אני אישית אוהב לטשטש את התנועה, גם במהלך היום. זה אפשרי בטכניקה של צילום עם פילטרים, ככה אני מייצר טשטוש ועדיין רואים שזאת תנועה של בן אדם. כך עשיתי כשצילמתי תחנת רכבת יצחק נבון בירושלים(אפשר לראות בפורטפוליו), יש לזה אפקט מעניין. הטשטוש הזה גם מוריד את נושא ה"פנים בתמונה". עם זאת, גם אם מצלמים חד, עדיין זה מרחב ציבורי שאין עם זה בעיה כל עוד התמונות נועדו ללכוד את האדריכלות, ותנועה של מכוניות, אנשים, אופנועים וכו' היא רק חלק שולי שתורם לאווירה של התמונה.

כשמצלמים פנים, היו לי מקרים שצילמתי אנשים בבריכת שחייה(כמו שעשיתי בקאנטרי תל-אביב) כשאנשים היו בתנועה בזמן שחייה. זה יוצא מאוד יפה. לפעמים אני צילמתי בלי אנשים, כדי להתמקד בחלל עצמו. לפעמים גם זה אילוץ בתוך מתנ"ס, שלא מתאפשר לצלם בזמן אימון כמו שחייה.

צילום אדריכלות פנים - בריכה

קרדיט: מקס דופלי – צלם אדריכלות. צילום פנים של מתנ"ס

במקרים שבהם לא ניתן או קשה או אפילו לא רצוי לשלב אנשים, צריך עדיין לצלם את החלל ואח"כ לדאוג בעריכה להוריד אותם בפוטושופ.

כמו כן, כדי להראות אנשים בטשטוש בשעות היום, זאת טכניקה שמצריכה קצת יותר מצילום שגרתי, כיוון שצריך לעשות חשיפה ערוכה במצלמה, כמובן על החצובה, צריך לדעת לדייק עד רמת עשירית שנייה כדי שבן אדם שעובר, יהיה מטושטש, אבל מצד שני לא יהפוך לרוח רפאים, וזה בד"כ קורה בטווח מאוד מסוים של חלק מהשנייה. כמו כן, צריך להתאים את עצמך לקצב הליכה של בן אדם, ובהתאם לכך גם הזמן חשיפה(צילום) משתנה. כמו כן, אם הבן אדם רץ, זמן חשיפה גם משתנה כתלות בתנועה.

צילום פנורמי באדריכלות

צילום מרכז ספורט קהילתי. קרדיט: מקס דופלי – צלם אדריכלות ועיצוב פנים

 

כמו כן, כמו בתמונה למעלה, המבנה מאוד קרוב וצריך לצלם מספר תמונות כדי לחבר אותם לפנורמה. בטכניקה הזאת יש יתרון, כיוון שהמבנה יוצא יותר גדול מאשר הייתי מצלם אותו עם עדשה אולטרה רחבה והוא היה מאבד מהנוכחות שלו. כלומר, בחירת עדשה מתאימה מאוד חשובה כשמצלמים מבני ציבור לאדריכלים ומשדרי אדריכלות.

צילום תקריב באדריכלות

תקריבים בצילומי אדריכלות חשובים בעיניי לא פחות מאשר תמונות שרואים את כל המבנה בתמונה אחת. תקריבים אלה יכולים להדגיש את החומרים בהם השתמש האדריכל או צורה גאומטרית של המבנה. למשל בתמונה הזאת רואים את העקמומיות המתוכננת של המבנה, והיה אפשר לראות היטב את תכנון הזה הכי טוב רק אם עומדים מהצד. הצורה הגאומטרית של הגל הזה מאוד יפה ומקנה לבניין משהו מאוד ייחודי.

גם כשמסתכלים במבט חזיתי, אפשר לראות יש קצת עקמומיות לחלונות זכוכית אך כמובן לא באותה מידע כמו להסתכל מהצד. זאת הסיבה שצלם אדריכלות מתבונן היטב בבניין, בוחן זוויות שונות ולבין איך לצלם את הבניין בצורות מגוונות שמדגישות ייחודיות של מבנה. האדריכל יעריך את המאמץ של צלם אדריכלות שהשקיע מחשבה ביום צילום חשב על זוויות שונות כדי להראות את הבניין לא רק כצילום קלאסי של המבנה אלא קלט רעיון שהאדריכל רצה להעביר דרך התכנון האדריכלי. תקריבים בצילום אדריכלות מוסיפים הרבה וגם במקרה של צילום מתנסים רואים עד כמה זה יפה.

צילום פנים של לובי של מרכז ספורט קהילתי

צילום לובי של מתנ"ס ומרכז ספורט, זאת זווית אלכסונית מבין הרבה זוויות שונות שצולמו בלובי. הסוגיה הטכנית במקרה הזה שיש מבקרים שנכנסים ויוצאים ממרכז ספורט, ולפעמים אנחנו כצלמי אדריכלות פנים רוצים להראות את המקום נקי. לכן, תכונה חשובה של צלם אדריכלות היא להמתין בסבלנות, לחכות לרגע, ואז כשהוא קורה, לתפוס את התמונה. במקרה הזה צילום פנים של מתנ"ס ללא אנשים וגם ללא צוות הקבלה (שכן ירד בפוטושופ)

 

צילום פנים של מתנ"ס-לוביבתמונה הזאת- החזיתית ל הלובי, אפשר לראות את החלל בצורה שונה לגמרי מהקודמת. תסתכלו על החלונות למעלה, הן אחרות, כיוון שהמתנ"ס לא סימטרי וכל זווית אחרת מגלה עוד משהו מעניין במבנה של המתנ"ס. במקרה הזה היו הרבה מבקשים שישבו על הכיסאות ואני העדפתי תמונה יותר נקייה, כי הם לא תרמו לתמונה.

צילום פנים - חדר כושר

צילום חדר כושר במרכז ספורט קהילתי. צלם ארכיטקטורה מקס דופלי

צילום מרכז ספורט במתנ"ס קהילתי זה עניין לא פשוט. למשל, אנחנו לא כל כך רוצים להראות אנשים מתאמנים. הסוגיה היא שבכל שעות יום יש אנשים, שבגדול מפריעים לנו בתמונה כי אנחנו רוצים להראות את הפנים ללא אנשים. לכן צלם אדריכלות פנים צריך לחכות לרגע הנכון, לנסות לתפוס את הרגע, ולפעמים בלית ברירה לרטש כך שלא יהיו אנשים בתמונה. כמובן, אנשים בתנועה על מכשיר ריצה זה סיפור אחר אך צילום פנים הוא צילום של המקום עצמו והמיקוד הוא לא על האנשים.

תמונה זאת היא כניסה של למרכז ספורט שאליה באים הרבה אנשים במהל היום. יש ילדים שבאים לחוגים, יש הורים שמלווים את הילדים שלהם למתנ"ס. צריך להכיר היטב את השעות "החמות" ולקבל החלטות. למשל, במרכזי ספורט התנועה החזקה היא בשעות הערב, כשילדים אחרי בית ספר ומלווים למתנ"ס ע"י הורים. האם לתפוס תמונה עם אנשים בתנועה או לא? לפעמים תנועה של בן אדם אחד היא יפה, לפעמים עומס של אנשים נראה פחות טוב.

צילום אדריכלי של מתנ"ס בדמדומים

קרדיט: מקס דופלי -צילום אדריכלי. צילום מתנ"ס אחרי השקיעה

אלה שתי תמונות מאוד זהות. ההבדל ביניהן שבאחת מהן מרכז ספורט קהילתי צולם מנקודה אחת ללא אנשים, והתמונה השנייה של מתנ"ס צולמה מנקודה קרובה אבל עם תנועה של אנשים. האנשים רק תורמים לאווירה, אבל במקרה הזאת עומס של אנשים לא בהכרח עושה את התמונה יפה יותר.

קרדיט: צלם ארכיטקטורה מקס דופלי. צילום אולם ספורט

סוגיה נוספת שהיא גם קשורה לפעילות של אנשים. יצא לי לצלם לא מעט אולמות ספורט. ברוב שעות הפעילות של מתנ"ס/מרכז ספורט קהילתי יש אנשים שבאים להתאמן. שעות בוקר מתאפיינות בכך שיש פחות מתאמנים ואנשים שבאים למרכז ספורט קהילתי ולכן יותר קל לצלם כשאין אנשים. היו מקרים שבהן כן העדפתי צילום עם האנשים, אבל כשהם בתנועה, וזאת כדי להראות שאכן תנועה של אנשים תורמת לאווירה של מקום כמו אולם כדורסל, שנועד לפעילות ספורט.

קרדיט: צלם אדריכלות מקס דופלי

בתמונה הזאת רואים צילום מרכז ספורט בדמדומים. בד"כ אדריכלים מתים על התמונות האלה וגם צלמי אדריכלות. הקסם שיש בשעת הזהב, magic hour, וגם אחרי שהזמן הזה נגמר,  זה בעצם שאחרי השקיעה האור של החוץ מתאזן עם אור של פנים ואז התאורה מתאזנת ונראית לעין אנושית כמשהו שהוא מושלם, האורות הפנימיים נדלקים ואז רואים את היופי הפנימי של המבנה.  הזמן הזה, שאחרי השקיעה נקרא Civil end, והוא הזמן המושלם שכדאי לצלם את המבנה. כל התמונות של צלמי אדריכלות יכללו גם תמונות מהשעה הזאת. ומה הסוגיה? שהזמן הזה מאוד קצר, משהו כמו 10 דקות, ולכן מאוד קשה לצלם הרבה תמונות של המבנה (מרכז ספורט קהילתי) כי צריך לעבור בנקודות שונות וזה מאתגר כיוון שלפעמים לוקח רק 5 דקות לעבוד מצד אחד של מבנה לצד האחורי שלו ולפעמים גם יותר, גם סוגיית האנשים וסוגיות אחרות מקשות לצלם בצורה מהירה את כל הזוויות של המבנה האדריכלי. הצורה מושלמת, הייתי רוצה שהזמן הזה ימשך חצי שעה לפחות אבל זה לא המצב.

סוגיה נוספת – צילום בזמן ה Civil end בכיוון שהשמש שקע בו. מניסיון ערב, הרבה יותר יפה לצלם את המתנ"ס כשהשמש מאחורי הצלם, כיוון שאז אין הפרשי בהירות גדולים. כשקורה מצב הפוך- כשהשמש שוקעה מאחורי המבנה שאנחנו מצלמים, אז יש הפרשי תאורה לא רצויים וזה לא יוצא יפה. עם זאת, במקרה הזה כן הייתה הצלחה ורואים את העננים המטושטשים בצבע וורוד, אבל בהרבה מקרים זה לא המצב ושמש ששוקעת מאחורי המבנה לא מובילה לצילומי אדריכלות טובים.  צריך לומר שגם אין לנו שליטה על זה כצלמי אדריכלות, כיוון שהמיקום והתיכנון של מבנה נוצר משיקולים אחרים ולא בהתחשב בצלם ארכיטקטורה שיום אחד יבוא לצלם את המבנה.

סוגיה נוספת קשורה לנושא הצבע- הרי שבשקיעה הצבעים (הבאלאנס הלבן) או במילה מקצועית קלוין משתנה, כלומר התאורה משתנה, בצהריים התאורה היא אחת ובערב היא אחרת, הופכת מיחסית ניטרלית לחמה יותר וצריך לכוון את זה במצלמה כדי להראות את הצבע הנכון. כמו כן, גם הצבע בתוך אולם המבנה, במקרה הזה מתנ"ס הוא שונה מאשר בחוץ ולכן צריך לכוון מצלמה לבאלאנס נכון וגם לתקן בעריכה אם יש צורך. נושא הצבע לא נגמר בזה, באולם ספורט שראיתם יש צבע דומיננטי- אדום, הוא משפיע על הכל, וגם הצינורות הלבנים וכל דבר לבן או צבע אחר הופכים להיות עם גוון אדום, ולכן חשוב לנטרל (העדפה של צלם) את הצבע שמשתלט. אלה סוגיות מאוד חשובות לצלם כדי להעביר את הצבעים האמיתיים שהיו בתמונה ולנטרל צבעים לא רצויים שמשפיעים עלינו כצלמי עיצוב פנים בזמן הצילום. בצילום אדריכלות חוץ ההתעסקות של צבע קצת פחות עקרונית והשינוי היחיד קורה רק לאחר השקיעה שאז כן חשוב שצלם אדריכלות יכוון את הבאלאנס. בצילומי עיצוב פנים לעומת זאת, הנושא של צבע נייטרלי/מדויק חשוב הרבה יותר וצלם עיצוב פנים צריך לתת לזה דעת בזמן צילום ובעריכה.

צילום מרכזי ספורט מתנ"סים מלווה בסוגיות שונות, שאת חלקן לא פירטתי, אך הן ישנן והאתגר של צלם אדריכלות שצריך לצלם גם פנים הן רבים והוא צריך להתגבר עליהן ביום הצילום. אחת הסוגיות החשובות ביותר הן תכנון זמנים, באיזו שעה יש לצלם כל חזית, כדי שתאורה תהיה אופטימלית ותאיר את המבנה, במיוחד שזה גם מלווה בצילומי פנים ולכן קביעת לו"ז מסוגר ולפעמים זה קשה לביצוע בהינתן האילוצים השונים.

מקווה שנהניתם לקרוא את הסוגיות השונות שיש בצילום מבנים אדריכליים ובצילום מתנ"סים בפרט. אפשר לראות תיק עבודות שלי של צילומי עיצוב פנים שאני עושה בכתובת https://www.maximdupliy.com/interior_design/

בכבוד רב, מקס דופלי, צלם אדריכלות