בכתבה קצרה זאת אדבר על אספקטים שונים של צילום דירות להשכרה, ובהם:
כמו כן אצרף דוגמה מצילום נכס ואכתוב הערכת מחיר של צילום דירה, מה אפשר לקבל בתמונה והאם העריכה היא חלק חשוב בתהליך צילום דירות או לא.
אני רואה שני סוגי לקוחות שצריכים צילום דירה. את הדירה רוצה למכור או דיירים עצמם ואז הם צריכים צילום מקצועי של דירה או שהדירה נמכרת או מושכרת ומנוהלת ע"י מתווך. המתווך משתמש בתמונות של הדירה באתרים של מכירת נכסים ולוח דירות. לרוב, גם הדיירים וגם המתווך לא צלמים מקצועיים וללקוח שרואה אותן יש פחות חשק להתקשר.
למשל, תמונה שהקווים האנכיים הם עקומים, האור לא טוב, הקומפוזיציה לא טובה, החדות ירודה, חוסר צבעים ובנוסף יש ברדק בחדר ושום דבר לא מסודר. גם מקרים בהם הכל פיקס והדייר או מתווך הוא צלם על, עדיין עם פלאפון יש מגבלות, אין שליטה באור, החיישן שלו קטן, לא תהיה חדות בלי חצובה וכו'.
תמונה מחמיאה ומזמינה של הנכס יכולה לעזור לכם למכור אותו. כשיש תמונה מזמינה, יותר סיכוים שהלקוח הפוטנציאלי יתקשר מאשר כשאין תמונה או שהיא לא טובה. ההתרשמות הראשונה של הלקוח בקניית דירה היא מה שהוא רואה באינטרנט, עוד לפני שהוא מתקשר אליכם.
צילום מקצועי של דירות להשכרה מתבצע על ידי מקצוען המבין את דרישות השוק והלקוחות. התמונות מיועדות לשימוש במודעות, אתרים ותצוגה בקטלוגים, ולכן עושות שימוש בציוד מתקדם ותכנות תאורה מומחית. התמונות מציגות את הדירה באור תקין ובפרספקטיבה המקנה לצופה תחושת מרווח ומקצועיות.
מומחי הצילום מבינים איך להדגיש את הנקודות החזקות של הדירה ולהפיק את האסתטיקה המקורית שלה. מצד שני, צילום מהפלאפון הפרטי עשוי להיות מוגבל באיכות התמונה, התאורה והפרספקטיבה, מה שיכול לגרום לתמונות לא להעביר בצורה מקצועית את המראה והתחושה של הדירה.
ישנם כמה דברים שהדייר או מתווך או כל מי שרוצה לעשות תמונות טובות צריך לדעת. למשל, אם זאת דירה לא חדשה ויש כתמים על הספה בסלון, צריך לחשוב לעשות קצת ניקיון לקראת הצילום. לא משהו היסטרי, אבל עדיין שיהיה נקי. כל מיני כתמים, פגמים, רטיבות בתקרה או רצפה, ריהוט טיפה שבור וכו' יופיעו בתמונה. כמובן שהצלם יכול להעלים את זה בעזרת קומפוזיציה קצת שונה או אח"כ בפוטושופ, אך אם אפשר לסדר לפני, זה מצב הכי טוב.
סידור הבית הוא ניואנס העיקרי בצילום, כיוון שאם מסדרים הכל בדירה, משהו שלוקח מעט זמן, אך יש לזה השפעה גדולה, כי כשהכל מסודר ונמצא במקום, אז הנראות היא אחרת, הכל נראה טוב ואסתטי לעומת מצב שיש ברדק באחד החדרים. סגנון מינימליסטי הוא יתרון. יש מצבים בהם מצלמים סלון אך דרך הווילונות רואים את הדברים שלא רוצים לראות במרפסת, אז אכן מוציאים את הריהוט או דברים מיותרים ממרפסת, מצלמים ומחזירים.
אפשר לקשט דברים, למשל עציץ או כד פרחים או אפילו סלסלה עם פירות בשולחן בסלון יכול להוסיף אווירה לתמונות, הרי אנשים רוצים להרגיש בבית, לראות ולהרגיש שנעים להיות בחדר המצולם, מה שיכול לגרום להם "להתחבר" לדירה הזאת ולקנות אותה. אפשר להביא במיוחד שטיח או דבר שיוסיף לנראות טובה של הנכס. סידור כריות, ווילונות, יישור רהיטים אם עומדים עקום, כל דבר שאני שם אליו לב, עוד לפני שעשיתי קליק במצלמה, אני קודם כל מסדר. אני עושה סיור בכל החדרים לפני שאני בכלל מצלם. הרבה פעמים מזהים ליקויים ואז אני יודע לא לצלם שם או לצלם בזוויות שונות.
יש אנשים שאוהבים צילומים עם עדשה רחבה כי זה מראה את החדר או את הסלון ענק. אכן, יש מקרים שבהם זה בלתי נמנע וצריך לצלם עם עדשות רחבות כדי כן להראות את כל החדר, אבל יש מקרים שבהם עדשה פחות רחבה תספיק, אחרת החדר בתמונה יצא יותר גדול מהמציאות ולקוח שיגיע לראות יכול להתאכזב מהגודל, לכן הצלם צריך לדעת לא לנפח ומצד שני גם לא להיות יותר מדיי בתקריב. כמובן ששימוש בעשות שונות שהצלם יביא יתרמו ללוק המתאים.
אפשר להביא מנקה סלונים, שעושה ניקוי מעולה, משאיר ריח טוב, וזה תורם שהסלון בלי כתמים וגם הרווחתם משהו שיהיה לא רק עבור הצילום אלא גם ישמש אתכם בהמשך ויגרום ללקוח שהגיע להתרשם לטובה.
שוב יש להיזהר בשימוש בעדשות רחבות, שמראות את כל החלל. לצלמים יש נטייה לעשות כאלה קומפוזיציות, שהרהיטים שנמצאים בצד שמאל או ימין של הפריים(של התמונה) נמתחים, בגלל העדשה הרחבה, כאשר בפועל הקורסה שנמתחה הרבה יותר קטנה ולא מתוחה. יש להיזהר מלמתוח ריהוט, זה לא נראה טוב ושימוש בעדשה יותר תקריבים מוריד את האפקט הזה.
צילום מזוויות שונות של אותו חלל הוא יתרון, כי הוא מראה איך "מסודרת" הדירה, את החללים השונים, את המסדרון והחדרים הסמוכים, כלומר שאדם ראה את התמונות יבין את מבנה הדירה. מאידך, צילום מסדרון כשלעצמו לא מעניין וצריך להיות חלק מהפריים היותר גדול כמו סלון.
יש מצבים בהם כל המשפחה בבית, המתווך צריך לתאם את הגעת הצלם לדירה. או הדייר שמתאם ישירות מול צלם, צריך להיות מוכן והכל מסודר לפי מה שכתבתי למעלה. אם כל הדיירים בבית, הצילום גם אפשרי. אפשר לצלם סלון, כשכל אנשים במשפחה נמצאים בחדרים אחרים, וכך להתקדם לחדרים הבאים, כאשר הדיירים עוברים. הדיירים יכולים להיות בכל החדרים חוץ מאותו חדר שמצולם באותו הזמן. הרוב, זה עניין של 5-10 דקות פר חדר ולכן לא אמור להוות בעיה.
תיאום שעת צילום, פן נוסף חשוב. למה? כיוון שזה חשוב. יש שעות שהשמש מאירה את הפנים של הדירה, למשל שעה-שעתיים לפני השקיעה וזה נראה טוב. ויש מקרים בהם דווקא שמש לא ישירה עושה את הצילום טוב יותר. המרפסת או כל חלל בחדר מואר רק בשעות מסויימות עם אור השמש ובשעות אחרות לא, לכן אני יכול לשאול על כיווני החדרים, האם הצד של הדירה פונה לצפון או שיש גם חדרים עם כיוון לדרום כדי לחשב לעצמי זמן אופטימלי להגעה לצילום. לא רק זה, שעה צילום היא קריטית הרבה יותר אם אני רוצה לצלם את הבניין עצמו מבחוץ וחשוב לדעת לאיזה כיוון פונה החזית העיקרית של הבית.
ככל שזה נוגע לצילום דירות להשכרה – הסלון, חדרי השינה, והמטבח הם העיקריים. אם הסלון משרה אווירה נעימה, בן אדם ירגיש שנוח שם. תמונה טובה של חדר שינה גם יכול לעורר רגשות אצלם הלקוח שבא לראות את הנכס. לנשים המטבח מאוד חשוב, כיוון שהן נמצאות בו לא מעט זמן, ולכן גם חשוב להראות את היתרונות שיש למטבח, במיוחד אם השקיעו בו או שהיה שיפוץ טוב.
חדר שירותים ואמבטיה בעיניי פחות מעניינים, עם זאת אפשר לצלם גם אותם. אם יש אלמנטים אחרים חשובים בדירה, אפשר לעשות עליהם תקריבים.
מרפסת עם מבט לנוף או לפארק אחורי יכול להיות יתרון גדול עבור הלקוח, לכן חשוב לתפוס תמונה של מרפסת עם הספה, גריל וכו'.
מחוץ לדירה, אם יש יתרונות כלשהם בבניין, אפשר גם לתעד. אולי חניה אישית תחתית בבניין או כל יתרון אחר שיש בדירה או משויך לדירה. למשל, פארק שעובר ליד הבניין שבו נמצאת הדירה, גם חשוב. אנשים אוהבים שיש עצים וירוק מתחת לבית, הרי זה מראה על סביבה שקטה ששוררת שם.
כמות התמונות שיכולה לצאת מכל החללים היא כ 10 תמונות, תלוי בכמות החללים שיש בדירה.
כמובן שבתהליך צילומי אדריכלות (בין אם דירה או בניין) אין מקום לזוויות עקומות, קווים עקומים או "זוויות יצירתיות" שחשבתם לרגע שהן מקובלות, בשום פנים ואופן לא, כי זה מעיד על חוסר מקצועיות. אם אתם רוצים לצלם לבד או שאיש תיווך רוצה לצלם, קווית מתלכדים (שבאים בזווית עקומה) מעידים על חוסר ידע בצילום והתמונה תהיה בהתאם.
אם לרגע חשבתם שקיבלתם עצה לקנות עדשה רחבה 16-35 עם חצובה ומצלמה ועשיתם קורס בתוך שעה אצל מי שמכר לכם מצלמה, תשכחו מזה. בחיים, גם אם אתם גאונים, לא תוכלו ללמוד את כל המיומנות הרלוונטית בהקשר של צילום דירות. את הציוד היקר אפשר לקנות במידי, אבל זה לא מקנה לכם מיומנות וכפי שאתם יודעים, כמו בכל תחום, מיומנות רוכשים שנים. זה יכול לקרות אחרי כשניים כשאתם תהיו ברמה שאפשר לקרוא לה "בסדר".
אל תקנו את השתיקים האלה של לקנות ציוד לבד ואז אתם נהייתם צלמים. אם אתם מתווכים, תישארו מתווכים, אם אתם אנשים פרטים שחשבתם שתוכלו לצלם בצורה מקצועית, זה לא יקרה. ראיתי לא מעט תמונות, בלי מלל מובן מי צילם והתוצאה – הלקוח הפוטנציאלי לא מקבל רושם שהוא צריך לקבל. והכל בגלל שאתם חושבים שאפשר לחסוך על צלם, לקנות ציוד לבד וללמוד צילום ועריכה בדקה. תישארו אנשי מקצוע בתחומכם, ותנו לצלם לעשות את העבודה.
במסגרת צילום אדריכלות מחיר ישתנה בין צלם לצלם, ניסיון שלו וכו' אך כן יש סדר גודל. להבדיל מצילומי עיצוב פנים, לצילום דירות לאנשים או מתווכים אין תקציבים נורמליים ואם עושים צילומים, לרוב התקציבים נמוכים. ולכן, הציפיה היא גם אחרת. כיוון שהציפייה מדבר גם על עריכה. בזמן צילומי עיצוב פנים מאוד משקיעים בעריכה, לעומת זאת, גם בגלל תקציב מאוד נמוך שיכול להיות בין 600 שקל ל 1200 שקל, העריכה תהיה רק בסיסית. אכן יש הבדל. מצד שני בצילומי דירה ולא דירת יוקרה, העריכה גם לא צריכה להיות רצינית ועריכה בסיסית אמורה להספיק ל 99% מהאנשים.
גם בצילום עצמו, הצלם לרוב, בתקציבים האלה לא יגיע עם ציוד תאורה, לא יעשה חשיפות כפולות(מה שמצריך אח"כ עריכה רבה) וכו'. כמובן שאם יש תקציב, אפשר גם להביא סטייליסטית בתשלום כדי שתעשה מהנכס הזה סוכריה. מה שכן, צריך לשמור על אותנטיות ולהראות את החללים איך שהם.
בכתבה "כמה עולה צילום אדריכלות" פירטתי בהרחבה על העלויות.
אם יש לכם שאלות נוספות על צילום דירות להשכרה ורוצים להזמין אותי לתיעוד מקצועי, מוזמנים להתייעץ איתי בטלפון או דרך צור קשר